Tuesday, August 11, 2009

Road Tax Delivery - myegPenggunaan myeg untuk pembayaran road tax mengikut pengalaman saya selama ini sememangnya cekap.Walaupun kadangkala terpaksa menghubungi beberapa kali untuk bercakap dengan customer service , tetapi saya amat berpuas hati dengan service yang diberikan , teutamanya bila terpaksa membuat last minute changes atau sebarang kesilapan yang perlu diperbetulkan segera (sebagai contoh perubahan nombor talipon , alamat penghantaran, special request to deliver road tax 1 day earlier).
Sebagai contoh road tax yang sepatutnya dihantar pada customer pada 05/08/2009 beralamat rumah tiba-tiba perlu diubah pada hari yang sama untuk dihantar ke alamat tempat kerja. Saya terus menghubungi myeg untuk memberikan alamat baru sebelum penghantaran dibuat pada pukul 12 p.m. Sedang alamat baru diberi, talian terputus.Setelah menghubungi kembali myeg, saya terus meninggalkan nombor saya. Dalam masa kurang 5 minit myeg menghubungi saya kembali dan pada pukul 2 petang, hari yang sama customer menalipon saya , memberitahu yang road tax beliau telah sampai.
Pembaharuan road tax melalui myeg juga menyenangkan pemilik-pemilik kenderaan yang menghadapi masalah untuk membuat bayaran ansuran kereta secara up-to-date kerana kita tidak memerlukan geran (registration card) asal.
Keburukannya adalah server down menyebabkan saya kerugian masa (terpaksa mencuba beberapa kali). Kedua , bila berlaku kemalangan geran asal perlu dikemaskini untuk tujuan tuntutan insuran. Tetapi tiada masalah jika kita menyimpan slip bayaran cukai jalan myeg (yang mana saya percaya tiada siapa pun yang rajin menyimpannya :)) . Walaubagaimanapun, hubungi terus myeg di talian 03- 78018888 jika mengalami sebarang masalah. Anda boleh minta supaya slip bayaran diemailkan terus kepada anda.

4 comments:

  1. sya nk renew rodtax moto tpi sy xde salinan insurance n gran..the sy sndiri xthu name insurance..pasal moto bli kt kl..then skang stay jb..camne cara nye..bleh bantu x?

    ReplyDelete
  2. sorry bro..sibuk betul, lama betul xsempat jenguk blog ni..maybe yr problem dh settled tp sy akan jwb utk org lain. Salinan insurance boleh dptkan dr kedai motor yg kita beli, geran copy boleh dptkan dari bank..geran perlu sbb segala butiran motor
    ada kt situ. Policy insurance utk tentukan berapa kelayakan NCD/NCB. Harap dpt membantu..

    ReplyDelete

Documents needed for insurance / road tax renewal (new case only)


1) Current motor policy (front page only)
2) Renewal notice (normally your insurer will send it 1 month before expiry date).
3) I/C copy (both side)
4) Registration card copy (front page only)

All those docs can be scanned and emailed to muhaizam@gmail.com OR if you have problem with IT , i'll come and collect from your office.Please leave your message below


ShoutMix chat widget

Followers

About Me